Köpråd – att köpa gravsten

Gravplatsens betydelse är stor för att återknyta till svunna tider och saknade anhöriga. En plats för att vårda minnet av det som varit, en plats att hämta styrka för att möta vardagen och framtiden. Vi vill hjälpa Er att skapa denna atmosfär på gravplatsen genom en vacker och genomtänkt gravvård.

 

Nedan har vi listat några punkter, som kan vara bra att tänka på innan du beställer en gravsten. 

STORLEK

För att stenen skall passa in storleksmässigt på gravplatsen underlättar det mycket att se på stenarna i den närmaste omgivningen. Genom att mäta dessa gravstenar skapar man sig en referens för vad som är en passande storlek. Det är också bra att fundera över hur många namn stenen skall kunna rymma, eftersom det påverkar utrymmesbehovet och stenens storlek.

Prata gärna med kyrkogårdsförvaltningen innan du väljer gravplats. På vissa kyrkogårdar finns bestämmelser för gravstenens utseende och vilka mått gravstenen får ha. Det kan också finnas bestämmelser på om stenen måste vara stående eller liggande etc.

BEARBETNING OCH SKÖTSEL

Hur stenen skall bearbetas är en smaksak. Polerade ytor framhäver stenens struktur och färg, medan flammade, finhuggna och grovslipade ytor ger ett mer naturligt intryck.

Bearbetningen har betydelse för skötselbehovet/rengöringen av stenen. Polerade ytor är lättast att hålla rena. Det räcker med att skölja stenen med vatten och torka av med handen eller en ren trasa. De ytor som ej är polerade kräver en mer regelbunden rengöring för att hållas rena och man bör använda en skurborste.

Om man tvättar dessa stenar en eller två gånger om året så brukar det gå lätt eftersom alger och mossa då inte hinner etablera sig så hårt. Många tycker dock att mossa och alger inte är något problem, utan istället ger en fin och naturlig yta på en lika naturlig sten.

Alger och mossa trivs på skuggiga, fuktiga platser. Om man har en gravplats på en skuggig plats och inte vill ha alg- och mosspåväxt, så bör man överväga polerade ytor. En mycket omtyckt kombination av dessa ytor är att ha en polerad framsida och råarbetade kanter. Då får man en relativt lättskött sten med ett naturligt, mjukt utseende.

GRAVYR

Man kan dela upp gravyren av text och dekor i huvudsak i två grupper – upphöjda eller försänkta.

Försänkta texter/dekorer förstärks oftast med bladguld eller färg (ljusgrå, silver, vit eller svart är vanligast). Dessa texter syns väldigt bra, även när gravstenen är våt. Nackdelen är att färg och bladguld med åren slits och behöver förnyas.

Djupförsänkta texter/dekorer behöver inte ha någon förstärkning eftersom de är så djupt graverade.

Upphöjda texter/dekorer förstärks inte med färg eller bladguld. De kräver alltså inget speciellt underhåll mer än vanlig rengöring. Denna bearbetning syns mycket bra när gravstenen är torr, men lite sämre när stenen är våt.

Varmt välkommen med era frågor och funderingar.

KONTAKTA OSS

Petterssons Stenhuggeri AB
Magnetvägen 16, 461 38 Trollhättan

Telefon: 0520-49 40 60
Mail: info@tsten.se

Org.nr: 559295-0306
Bankgiro: 735-1695

BIC NDEASESS
SE69 9500 0099 6034 1858 9655

ÖPPETTIDER

Vardagar 07:00 – 16:00

Boka gärna tid innan Ditt besök.

SEMESTER vecka 28-31.

FRAKT INGÅR

Med oss kan du vara trygg med att alla stenar monteras säkert och enligt gällande bestämmelser.

Frakt och montering ingår vanligtvis när du beställer gravsten hos oss.