Stenarter

På våra gravstenar använder vi oss utav ett flertal olika typer av stenarter såsom ljusgrå granit, mörkgrå granit, svart diabas, Hallandia, röd Vånga, röd Bohus, Labrador  m.m. Vanligtvis arbetar vi med olika former av granit, men även gnejs.

 

Granit är en av de vanligaste bergarterna på den kontinentala jordskorpan. Granit är en magmatisk djupbergart, det vill säga den bildas då magma djupt nere i jorden genomgår en långsam avkylningsprocess. Stora delar av Sveriges berggrund utgörs av granit, särskilt i Småland och Norrland. En granit kan ha olika färger alltifrån vit till röd och svart beroende på skillnader i mineralsammansättning och textur. En del mineraler är millimeterstora medan andra kan bli flera centimeter.

Granit är mycket hård och sprickfri och har ovanligt hög motståndskraft mot tryck, stötar och deformering. Den är också okänslig för försurat regn. Eftersom den därtill är vanligt förekommande på många håll i världen har den kommit till rik användning för gatubeläggningar, som byggnadssten, för murverk och i ornament, gravstenar och monument. Ur ett brytnings- och bearbetningsperspektiv brukar granit benämnas som en så kallad hårdsten, i motsats till marmor, kalksten och andra mjuka bergarter. Dess hårdhet och därigenom hållbarhet, har gett graniten ett rykte som en sten med bra och hållbara egenskaper.

Nedan ser du prov på våra vanligaste stenarter med polerad yta.
En polerad yta gör att stenens färg och karaktär framträder.

Ljusgrå granit

Röd Bohus

Svensk Grön

Mörkgrå granit

Röd Vånga

Ljus Labrador

Svart (diabas)

Hallandia

Mörk Labrador

KONTAKTA OSS

Magnetvägen 16
461 38 Trollhättan

Telefon: 0520-49 40 60
Fax: 0520-49 40 61
Mail: info@tsten.se

• • •

Org.nr: 556253-9469
Bankgiro: 735-1695
Plusgiro: 4403009-6

ÖPPETTIDER

Vardagar 07:00 – 16:00

Vi har semester vecka 28-31.
Åter tillbaka den 3 augusti.

FRAKT INGÅR

Med oss kan du vara trygg med att alla stenar monteras säkert och enligt gällande bestämmelser.

Frakt och montering ingår vanligtvis när du beställer gravsten hos oss.